DZPPV - 20 godina drustva
srpskiEnglsihMagyarDeutche
DZPPV na Facebook-u
UČLANJENJE user

Članarina za pojedince za 2015. godinu iznosi 800 dinara (za zaposlene), odnosno 600 dinara (za nezaposlene, učenike, studente i penzionere). Uz članarinu se, po želji, može uplatiti i cena publikacija (jedan primerak časopisa „Ciconia“ i dva primerka časopisa „Detlić“. Ukupna cena članarine sa publikacijama za zaposlene iznosi 1000 dinara, a za nezaposlene, učenike, studente i penzionere 800 dinara.

Članarina za škole, neprofite institucije i organizacije za 2015. iznosi 2000 dinara. Uz članarinu se dobija 5 primeraka svakog broja magazina „Detlić“ i jedan primerak časopisa „Ciconia“.

Članarina za kompanije iznosi 3000 dinara. Uz članarinu se dobijajudva primerka magazina „Detlić“ i primerak časopisa „Ciconia“.

Članarina za sve kategorije članova van Srbije iznosi 30 EUR. Uz članarinu se dobijaju dva primeraka magazina „Detlić“ i jedan primerak časopisa „Ciconia“.

Molimo Vas da prilikom uplate uplatnicu popunite na sledeći način: pdf

Nakon uplate, jedan primerak uplatnice pošaljite skeniran na e-mail sekretara ili običnom poštom na adresu Društva.

kontakt za učlanjenje »

Ornitološki časopis Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ciconia je prva publikacija koju je izdalo Društvo i jedina koja izlazi od osnivanja Društva. Danas, posle dve decenije izlaženja, Ciconia je glavni izvor naučnih informacija o pticma u Srbiji i jedini redovan ornitološki informator kod nas. Izdajemo ga jednom godišnje. detaljnije »
Magazin za ljubitelje divljih ptica u Srbiji. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 2008. izdaje Detlić, popularni magazin za ljubitelje divljih ptica. U njemu, na svima pristupacan način, obaveštavamo naše članove i sponzore, kao i sve zainteresovane ljubitelje prirode i širu javnost o svetu ptica i našim naporima da ih sačuvamo. detaljnije »
OBAVEŠTENJA

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavljuje dobitnike grant sredstava u okviru CO-SEED Grant Programa, namenjenog aktivnostima javnog zagovaranja i izgradnje kapaciteta civilnog društva

Poziv za podnošenje predloga projekata bio je otvoren u periodu od 11.07.2016 do 25.08.2016, u pet država koje učestvuju na projektu "Civilno društvo zagovara prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj". Nakon zatvaranja poziva i nezavisnog ocenjivanja pristiglih predloga projekata, odabrani su dobitnici grant sredstava. U Srbiji, najbolje ocenjene predloge dostavili su Beogradska otvorena škola, sa projektom "Snaga zajednice - Poboljšanje kapaciteta organizacija civilnog društva u zaštiti okoliša i prirodnih resursa" i "Centar za ekologiju i prirodne resurse" iz Subotice, sa projektom "U sustret održivom razvoju učestvujući u procesima procena uticaja na životnu sredinu i strateškim procenama uticaja na životnu sredinu". Detaljnije...


Otvoren poziv za konsultantske usluge:

„Sveobuhvatna analiza stanja procene uticaja na životnu sredinu i
strateške procene uticaja na životnu sredinu“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u sklopu projekta "Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj (CO-SEED)" (EuropeAid/150147/DH/ACT/Multi; Grant Contract 2015/371-198), finansiranim od strane EU kroz Instrument za civilno društvo i medije 2014 – 2015, raspisuje poziv za konsultantske usluge, za svrhe izrade „Sveobuhvatne analize stanja Procene uticaja na životnu sredinu i Strateške procene na životnu sredinu“

Aktivnosti u sklopu ovog projekta imaju za cilj povećanje znanja i tehničke osposobljenosti organizacija civilnog društva, što će im omogućiti da pruže čvršće argumente na javnim konsultacijama u vezi sa procesima Procene uticaja na životnu sredinu i Strateške procene uticaja na životnu sredinu i оjača njihovu sposobnost da lobiraju i čvrsto se zalažu za svoje stavove i ciljeve.

Za pripremu analize angažuje se spoljni stručni saradnik (konsultant), koji će analizirati stanje propisa i implementacije procesa Procene uticaja na životnu sredinu i Strateške procene uticaja na životnu sredinu u Srbiji (same Procene uticaja na životnu sredinu i Strateške procene uticaja na životnu sredinu u Srbiji, pravo na pristup informacijama, učešće javnosti u ovim procesima, po zakonima i drugim propisima koji regulišu datu oblast, prekograničnu saradnju, mehanizme implementacije itd.) i uporediti stanje u zemlji sa zahtevima EU i međunarodnim primerima dobre prakse.

Dodatne informacije i radni zadatak dostupni su u dokumentu u prilogu >>>


Poziv za podnošenje predloga projekata CO-SEED

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u sklopu projekta "Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj (CO-SEED)", finansiranim od strane EU kroz Instrument za civilno društvo i medije 2014 – 2015, raspisuje Poziv za podnošenje predloga projekata. Detaljnije...


Održana skupština DZPPS-a - 12. decembra 2015. god.


Izašao novi broj 10 magazina za ljubitelje divljih ptica u Srbiji "Detlić"

Na skupštini DZPPS 12 decembra 2015. god. predstavljen je novi Detlić broj 10 koji su dobili svi članovi društva koji su izmirili članarinu za 2015 godinu.

Prethodni broj "Detlić br.9" u pdf-u sada možete preuzeti na našem sajtu, kao i druge stare brojeve na stranici Detlić.


Nova knjiga "Ptice Srbije - kritički spisak vrsta"

Knjiga predstavlja sažetu, kritičku analizu do sada objavljenih podataka o pticama sa prostora današnje Srbije od 17. veka pa do danas. Unutar korica nalaze se podaci o svim potvrđeno zabeleženim vrstama ptica, o onima koje više ne smatramo elementom ornitofaune Srbije, a za one najređe navedeni su i svi literaturni podaci. Po prvi put korišćena je najnovija nomenklatura koju prpopisuje BirdLife International, tako da knjiga predstavlja veoma kprisno štivo za bilo koga ko bi se bavio ili se već bavi istraživanjima ptica.

Knjigu "Ptice Srbije - kritički spisak vrsta" možete nabaviti uplatom preko računa DZPPS po ceni od 1.000 dinara (detalji o računu na http://www.pticesrbije.rs/kontakt.html ). Kupci sami snose troškove poštarine koja na prostoru Srbije iznosi oko 150 dinara. Cena za kupce izvan Srbije iznosi 10 Eur, a poštarina je procenjena na 12-15 Eur, zavisno od udaljenosti.


Održana radionica EBBA2 u Sremskim Karlovcima 21-22 novembar 2015. god.

Tema radionice bili su ciljevi i metodologije prikupljanja podataka za Atlas ptica gnezdarica Evrope i Prvi Atlas ptica gnezdarica Srbije.


„Čujte i ne trujte! Orao pao“

Vodeće organizacije za zaštitu prirode u Srbiji pokreću kampanju za odgovorno korišćenje pesticida u cilju smanjenja uginuća strogo zaštićenih vrsta životinja.

Utorak, 7. april 2015. godine Od 11 do 12.00 časova. Press sala Pokrajinske vlade, Bulevar Mihajla Pupina br 16, 2100 Novi Sad. Detaljnije: http://pzzp.rs/sr/aktuelnosti/item/263-cujte-i-ne-trujte-orao-pao.html


Održana godišnja skupština DZPPS-a - 28. marta 2015. god.

Ponosni na okupu: deo članova, volontera i simpatizera DZPPS.


HiNT obuka za raspoznavanje ptica - 2015 god.

Da bi se prijavili za HiNT obuku za raspoznavanje ptica preko norveškog univerziteta Nord-Trondelag u periodu april-jun 2015. pišite na adresu: sciban.marko@gmail.com. Nakon toga dobijate preostala dokumenta za prijavljivanje. Detaljnije >>


Izašao novi broj magazina "Detlić" br. 9

Novi Detlić broj 9 je krajem marta 2015. god. izašao iz štampe.


Prolećna skupština Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije održaće se u subotu 28. marta 2015. godine

Poštovani prijatelji, članovi i simpatizeri DZPPS-a.

Od ove kalendarske godine DZPPS će dva puta godišnje organizovati skupštinu: na proleće i jesen. Ova odluka je proistekla iz potrebe da izađemo u susret sve brojnijem članstvu i zainteresovanim građanima. Predstojeća prolećna skupština Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije održaće se u subotu 28. marta 2015. godine. Tačke dnevnog reda, satnica kao i mesto održavanja biće uskoro saopšteni.

Vidimo se!