DZPPV - 20 godina drustva
srpskiEnglsihMagyarDeutche
DZPPV na Facebook-u
UČLANJENJE user

Članarina za pojedince za 2013. godinu iznosi 700 dinara (za zaposlene), odnosno 500 dinara (za nezaposlene, učenike, studente i penzionere). Uz članarinu se, po želji, može uplatiti i cena publikacija (jedan primerak časopisa „Ciconia“ i dva primerka časopisa „Detlić“. Ukupna cena članarine sa publikacijama za zaposlene iznosi 1000 dinara, a za nezaposlene, učenike, studente i penzionere 800 dinara.

Članarina za škole, neprofite institucije i organizacije za 2013. iznosi 2000 dinara. Uz članarinu se dobija 5 primeraka svakog broja magazina „Detlić“ i jedan primerak časopisa „Ciconia“.

Člamarina za kompanije iznosi 3000 dinara. Uz članarinu se dobijajudva primerka magazina „Detlić“ i primerak časopisa „Ciconia“.

Članarina za sve kategorije članova van Srbije iznosi 30 EUR. Uz članarinu se dobijaju dva primeraka magazina „Detlić“ i jedan primerak časopisa „Ciconia“.

Molimo Vas da prilikom uplate uplatnicu popunite na sledeći način: pdf

Nakon uplate, jedan primerak uplatnice pošaljite skeniran na e-mail sekretara ili običnom poštom na adresu Društva.

kontakt za učlanjenje »

Ornitološki časopis Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ciconia je prva publikacija koju je izdalo Društvo i jedina koja izlazi od osnivanja Društva. Danas, posle dve decenije izlaženja, Ciconia je glavni izvor naučnih informacija o pticma u Srbiji i jedini redovan ornitološki informator kod nas. Izdajemo ga jednom godišnje. detaljnije »
Magazin za ljubitelje divljih ptica u Srbiji. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 2008. izdaje Detlić, popularni magazin za ljubitelje divljih ptica. U njemu, na svima pristupacan način, obaveštavamo naše članove i sponzore, kao i sve zainteresovane ljubitelje prirode i širu javnost o svetu ptica i našim naporima da ih sačuvamo. detaljnije »
OBAVEŠTENJA
Međunarodni popis ptica vodenih staništa (IWC) u Srbiji 2015. godine

Međunarodni popis vodenih ptica (International Waterbird Census - IWC) predstavlja jedan od najstarijih i najmasovnijih akcija monitoringa ptica u svetu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) je od 2011. godine postalo koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa (IWC) u Srbiji. Nacionalni koordinator je Marko Šćiban, a teritoriju Srbije pokrivaju lokalni koordinatori koji za funkciju imaju lakšu i bolju organizaciju održavanja samog popisa i rasporeda posmatrača na terenu.

Održavanje IWC-a u Srbiji će se ove godine održati od 10. do 30. januara kada popisivači treba da u koordinaciji sa svojim lokalnim koordinatorima posete svoje planirane lokalitete. Već sada imamo preko 150 prijavljenih popisivača, kao i preko 500 monitoring lokaliteta koje će oni posetiti za vreme trajanja popisa. Detaljnije »

Preuzmite IWC formular 2015


Godišnja i izborna skupština DZPPS, 20. decembra 2014. od 11 h

Poštovani članovi i simpatizeri DZPPSa. Pozivamo vas na Godišnju i izbornu skupštinu u subotu 20. decembra 2014. od 11 h. Mesto: velika sala Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Radnička 20a, Novi Sad. Detaljnije »


Evropski vikend posmatranja ptica - EuroBirdwatch 2014 - saopštenje

DZPPS je i ove godine 4. i 5. okobra u saradnji sa BirdLife interational organizovalo Evropski vikend posmatranja ptica na teritoriji čitave zemlje. DZPPS je ostvarilo izvesne pomake u samoj organizaciji Evropskog vikenda posmatranja ptica, osmislio nove ideje kako bi se koordinacija ovom manifestacijom unapredila. Detaljnije »


NAJAVA Evropskog vikenda posmatranja ptica 2014.

4. i 5. oktobar 2014. je vikend tokom koga će cela Evropa posmatrati ptice! Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa BirdLife international organizuje Evropski vikend posmatranja ptica na prostoru cele Srbije. Ovde možete odabrati neki od 42 izleleta, u kome želite da uzmete učešće. Detaljnije »


Poziv za prijavljivanje vodiča izleta tokom Evropskog vikenda posmatranja ptica 2014.

Počeli smo sa pripremama za ovogodišnji Evropski vikend posmatranja ptica, koji je najuzbudljivija i najmasovnija ptičarska aktivnost, kako kod nas, tako i u celom BirdLife International partnerstvu čiji smo deo. Ovogodišnji Eurobirdwatch održaće se prvog vikenda oktobra, 4. i 5.10.2014. Detaljnije »


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije raspisuje
KONKURS ZA IZBOR NOVOG UREDNIKA MAGAZINA “DETLIĆ”

Magazin „Detlić“ DZPPS izdaje dvaput godišnje (u proleće i u jesen), i predstavlja naš bilten, kao i stručno glasilo koji za popularizaciju ornitologije, zaštite ptica i prirode u Srbiji. Rok za prijavu na konkurs je
01.10.2014. Detaljnije >>


Ornitološko-prstenovački kamp „Slano Kopovo 2014“

Poštovani, ovom prilikom Vas obaveštavamo da će se ornitološko-prstenovački kamp „Slano Kopovo 2014“ održati od 25.08–30.08.2014. u saradnji sa Centrom za markiranje životinja iz Beograda i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ovlašćeni prstenovač će biti Draško Grujić. Detaljnije »


Sprema se novi, 22. broj časopisa Ciconia

Uredništvo časopisa Ciconia užurbano sprema novi, 22. broj našeg i vašeg, a jedinog u Srbiji, ornitološkog časopisa. Prijem rukopisa i članaka je još uvek u toku, te molimo sve potencijalne autore da ih pošalju uredniku časopisa Marku Tucakovu što je pre moguće na markotucakov1@gmail.com. Urednik je na istoj adresi na raspolaganju i za konsultacije oko potencijalnih članaka sa autorima koji ih do sada nisu pisali, koji nisu sigurni u izbor teme ili imaju druge nedoumice povezane sa objavljivanjem.


Približava se Evropski vikend posmaranja ptica!

Ove godine, Evropski vikend posmatranja ptica dešava se u subotu i nedelju 4. i 5. oktobra 2014. DZPPS sprema veliki broj izleta i drugih događaja kojima želimo proslaviti odlazak naših ptice i poželeti im srećan put na jug. Pridružite nam se! Uskoro ćemo da objavimo poziv za vodiče izleta, a to je prilika i za vas da se oprobate u organizovanju izleta u vašem kraju, upoznate ljubitelje ptica sa pticama u kojima uživate i podelite sa njima uživanje u prirodi.

Preuzmite poster >>>


Predavanje za korisnike zemljišta u SRP "Pašnjaci velike droplje"

Poštovani, ovim putem pozivamo sve zainteresovane da u nedelju, 1. juna od 9h u Mokrinu prisustvuju predavanju ekologa pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Klare Sabadoš: Ekološki povoljna poljoprivredna praksa, zaštita velike droplje i EU fondovi

Isto predavanje će se održati u Jazovu od 11h, na mađarskom jeziku, pa možete da birate.

Predavanje organizuju Udruženje za zaštitu velike droplje, DZPPS i ULJP "Riparia". Riparia je ustupila i odgovarajući štampani materijal za ovu priliku, koji predstavlja jedno od prvih izdanja ovog tipa u našoj zemlji: http://www.subotica.rs/files/267/ekoloski-povoljna-praksa-u-poljoprivredi.pdf

Šaljem sliku mladog mužjaka velike droplje, slikanog sredinom maja na granici rezervata od strane volonterske čuvarske službe udruženja. srdačno očekujemo sve zainteresovane.


Premijera dokumentarnog filma "Mi i O(p)STALE PTICE"

Pozivamo vas na premijeru dokumentarnog filma "Mi i O(p)STALE PTICE" autora Srđana Đuranovića. Nedelja 11.05.2014. u 18 časova u Kulturnom Centru Novog Sada. Posle projekcije Filma biće održana tribina "O opstalim pticama za ostalu publiku". Učesnici tribine: Milan Ružić i Draženko Rajković, DZPPS; Srđan Đuranović, autor filma. Detaljnije »


SVAKO GNEZDO SE RAČUNA! - Poziv za učešće u popisu bele rode u Srbiji

Popis gnezda bele rode (Ciconia ciconia) je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine. Ove godine organizuje se 7. međunarodni popis bele rode na području njenog gnezdećeg areala. Organizator popisa je organizacija NABU, BirdLife partner u Nemačkoj. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) sprovodiće i koordinisati realizovaće popis na teritoriji Republike Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u saznavanju trendova u populaciji ove vrste. Detaljnije...


POZIV NA PROLEĆNI IZLET U SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE “PAŠNJACI VELIKE DROPLJE”

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Udruženje za zaštitu velike droplje vas pozivaju da nam se pridružite na ornitološkom izletu u Specijalni rezervat prirode “Pašnjaci velike droplje” koji zajednički organizujemo u subotu, 12 aprila 2014. Biće to jedinstvena prilika da posmatramo očekivano šepurenje mužjaka velike droplje, ali i mnogobrojne druge vrste ptica stepkih i livadskih staništa usred užurbane sezone gnežđenja. Detaljnije...


OBUKA ZA RASPOZNAVANJE PTICA

Prijavite se da naučite raspoznavati ptice u prirodi preko izgleda i oglašavanja. U narednim mesecima DZPPS organizuje obuku preko Nord-Trøndelag Univerziteta iz Norveške. Više o samom programu, prijavi i funkcionisanju obuke možete pročitati u pratećim dokumentima. Detaljnije...


Poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Disciplinske komisije DZPPS za period 2014-2018. 

Upravni odbor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) na svojoj sednici održanoj u Novom Sadu 19.3.2014. doneo je odluku da uputi: POZIV svim članovima DZPPS da kandiduju osobe koje će biti birane za članove Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Disciplinske komisije na predstojećoj izbornoj Skupštini DZPPS. Detaljnije »


Mere održivog upravljanja staništa velike droplje

Udruženje za zaštitu velike droplje i LU „Perjanica“ Vas pozivaju da prisustvujete predavanju "Mere održivog upravljanja staništa velike droplje" 21.03.2014. Dositeja Obradovića 8, Mokrin. Detaljnije »


Konkurs za izbor nacionalnog koordinatora projekta „Spring Alive“

Poštovani članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, obaveštavamo vas da od 2014. godine DZPPS započinje organizovanje projekta „Spring Alive“ u Srbiji. Cilj projekta, koji vodi Partnerstvo BirdLife International, je podsticanje građana da u periodu između marta i maja prate prolaćnu seobu ptica i na taj način daju svoj doprinos proučavanju ptica. Zahvaljujući deci i odraslima iz cele Evrope, svake godine se na lak i zabavan način prati dolazak proleća putem pojavljivanja i zajednočjkog prijavljivanja prvih ptica selica. Detaljnije...


Konkurs za poziciju nacionalnog koordinatora projekta „Popis bele rode u Srbiji 2014. godine“

Obaveštavamo članove Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da se u 2014. godini održava sedmi međunarodni evropski cenzus bele rode (Ciconia ciconia). DZPPS će koordinisati realizaciju ovog cenzusa u Republici Srbiji. Zadatak nam je da po propisanoj metodologiji sprovedemo brojanje na teritoriji cele zemlje. Glavni deo projekta biće obavljen u junu i u prvoj polovini jula meseca. Planirano je da u projektu učestvuje veliki broj volontera i institucija, kako članova DZPPS, tako i svih ostalih zainteresovanih građana. Najveći deo posla koordinatorskog tima biće kontaktiranje velikog broja ljudi, članova DZPPS-a, prirodnja i drugih mogućih saradnika koji su spremni da učestvuju u popisu. Cilj cenzusa je utvrđivanje ukupnog broja parova, ukupnog broja zauzetih gnezda, ukupnog broja uspešnih parova i mladunaca belih roda u Srbiji u gnezdećoj sezoni 2014. godine. Popis bele rode biće baziran na volonterskom radu članova i ostalih zainteresovanih učesnika. Detaljnije...


BioRaS - internet-portal o biološkoj raznolikosti Srbije

Već nešto više od godinu dana, u Srbiji postoji internet-portal o biološkoj raznolikosti, čiji je naziv BioRaS http://www.bioras.petnica.rs/home.php.  Radi se o portalu koji je pokrenut u Istraživačkoj stanici Petnica od strane konzorcijuma nevladinih organizacija koje se bave biološkom raznolikošću, uključujući i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Prvenstveni cilj portala je prikazivanje informacija o biološkoj raznolikosti Srbije i kartiranje biodiverziteta sa ciljem njegove zaštite.

BioRaS portal je prilika za svakog pojedinca, prirodnjaka ili ljubitelja prirode, da da svoj doprinos zaštiti biološke raznolikosti Srbije kroz razmenu i povećavanju znanja o rasprostranjnju vrsta. Detaljnije...


STOP trovanju ptica grabljivica

- Letak STOP trovanju ptica grabljivica

- Poster STOP trovanju ptica grabljivica

- Video STOP trovanju ptica grabljivica

 


POZIV - Međunarodni dan vlažnih staništa 31.1.2014. u Novom Sadu

Na predstojećem obeležavanju Međunarodnog dana vlažnih staništa 31.1.2014. (sa početkom u 11h) u Novom Sadu, potpredesednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije održaće prezentaciju na temu "Međunarodni cenzus ptica vodenih staništa i njegovo korišćenje u upravljanju vodama u Srbiji". Dobordošli! Detaljnije...


Međunarodni cenzus ptica vodenih staništa (IWC) u Srbiji 2014. godine

Međunarodni cenzus vodenih ptica (International Waterbird Census) predstavlja jedan od najstarijih i najmasovnijih akcija popisivanja ptica u svetu. Održavanje IWC-a u Srbiji će se održati od 10. do 30. januara 2014. kada popisivači treba da u koordinaciji sa svojim lokalnim koordinatorima posete svoje lokalitete. Detaljnije...

- IWC formular (excel)


Zimski popis belorepana Haliaeetus albicilla u Srbiji

Usvajanjem Akcionog plana za zaštitu belorepana (Haliaeetus albicilla) duž Dunava i naša zemlja se obavezala da u implementaciji tog AP sprovede zimski cenzus belorepana. Kako u Srbiji ne raspolažemo velikim brojem posmatrača ptica, dogovoreno je da se popis belorepana obavi tokom u vreme Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa (IWC). Detaljnije...